JobbCoach


Med en bakgrund som platsförmedlaren

Jag har lång erfarenhet som JobbCoach som började redan på 90-talet då jag arbetade som platsförmedlare på Arbetsförmedlingen, långt innan den nya coachingvågen kom. Då jag började min karriär var det en stor arbetslöshetsvåg i Sverige och jag mötte många människor som livet tog en annan väg än de hade trott. Att bli ofrivilligt arbetslös är oerhört plågsamt, kränkande och svårt att ta sig ur själv ibland.

Jag hade en klient som hade varit en av de större cheferna på ett av de företag som precis lagt ner sin verksamhet i Sverige och han blev plötsligt av med jobbet. Han hade ingen direkt utbildning utan hade arbetat sig upp på detta företag genom hela livet och nu var han på topp och såg sin pension i antågande och så – pang så drogs den trygga mattan under hans fötter bort. Han kom den första arbetslösa tiden till mig varje vardag samma tid uppklädd som om hans skulle gå till jobbet i sin sedvanliga kostym. Han fick göra det en tid tills jag och han hade upparbetat en bra relation och jag tog honom åt sidan och frågade om han hade berättat för sin fru om sin nya situation, vilket han inte hade gjort. Det var så sorligt – men inte ovanligt. Så där började jag jobba mer på djupet med denna man, vi tittade på hans nya framtid och vad han nu skulle göra osv. Han hittade en ny väg och fann att livet hade mycket kvar att erbjuda honom.

 

Jobbsökarkurser

Jag hade vid denna tiden ca 500 arbetssökande som gick hos mig och så fortsatte det. Sen fortsatte jag att samtala med/coacha vuxna en tid men sen kom nästa våg av kategori arbetslösa som var ungdomar som behövde stöttning. Så vi skapade där och då en kurs för ungdomar som hette ”jobbsökarkurs” helt sonika. I den kursen tränade vi på hur och var du hittar jobb, vad och hur du säger när du ringer upp en potential arbetsgivare och hur du uppträder på en arbetsintervju. Det var så roligt, entusiasmerande och berikande att arbeta med ungdomar.

Därutöver så arbetade jag även med ombytessökande som det hette, när du vill hitta ett annat jobb av olika anledningar, allt från att du känner att du vill prova ett nytt jobb till att du kanske blivit sjuk av det du jobbar med för närvarande. Eller även kanske vill prova att starta eget företag och hur du gör då?

 

 

 

En JobbCoachs uppgift!

Så ända sedan dess så har jag alltid jobbcoachat människor av alla de slag, allt från att bistå med ett samtal och sortera upp sina begrepp om var du skall ta för nästa steg i livet till att få hjälp med att sin CV – eller förr i tiden så skilde vi på begreppen och gjorde en meritförteckning där du snyggt och prydligt skrev upp dina anställningar och utbildningar och sen till ett personligt brev.

Nu för tiden så bör du även se till att söka jobba mer otraditionellt, kanske göra en egen video och tänka utanför ”boxen”. Och där har jag många tips och trix i rockärmen.

Så sist men inte minst så gäller det att jag stöttar dig i din vilsenhet och tillsammans hittar nya vägar som passar just dig som sysselsättning i livet. För du har bara ett liv och det du arbetar med bör du rimligtvis trivas med, klara av och orka med - inte bara stå ut med tänker jag, hur tänker du?